Samenwerking met Antoni van Leeuwenhoek

In de samenwerking met het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis ontvingen wij enthousiaste reacties op de powernapstoelen en workshops. Een project zoals ‘Samen in balans’ geeft iedereen energie.

Het project ‘Samen in balans’ is een initiatief van de afdeling HR Health Services van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Het project werd door Newas in samenwerking met KM Human Factors uitgevoerd.

Presentatie workshop Samen in balans bij AvL

Mensen zijn dagdieren

’s Nachts werken is zwaarder dan werken overdag want mensen zijn dagdieren. Houd je daar geen rekening mee, dan zet je je lichaam constant in stressmodus en loop je tal van hogere gezondheidsrisico’s. Je raakt sneller uit balans als je onregelmatig werkt, aanpassing (en een gezonde levensstijl) is nodig om meer in balans te blijven.

“Werken om 15.00 uur ’s middags is heel wat anders dan werken om 03.00 uur ’s nachts.”
Bijzondere aandacht voor nachtwerk

In samenwerking met het Antoni van Leeuwenhoek werd een speciaal project opgezet. Het project ‘Samen in balans’ geeft bijzondere aandacht aan nachtwerk. Dit werk gaat immers gepaard met een verstoring van de biologische klok. Hetgeen bij veel verpleegkundigen helaas leidt tot extra vermoeidheid  en hogere gezondheidsrisico’s.

Hoewel we de problematiek van nachtwerk helaas niet zomaar kunnen oplossen, kunnen we het werken in de nacht met goede interventies wel gezonder en draaglijker maken. En dit is ook het doel van de afdeling Health Services van het AvL.

Met het faciliteren van korte herstelmomenten, powernaps, Somnoblue slaapbrillen en voeding rondom de nachtdienst kiest de afdeling Health Services voor een meer holistische benadering. En deze benadering wordt door de IC-verpleegkundigen enthousiast ontvangen.

Workshops Samen in balans

Newas verzorgde in samenwerking met KM Human Factors de workshops ‘Samen in balans’. Onderwerpen als rust, slaap, nachtwerk en herstel kwamen tijdens deze workshops uitvoerig aan bod.

De workshops werden gegeven om het bewustzijn onder verpleegkundigen te vergroten en kennis te delen. Het accent legden we daarbij op kennisdeling, energie, persoonlijk en interactie.

Dank aan de IC-verpleegkundigen van het Antoni van Leeuwenhoek voor hun enthousiasme en openheid tijdens de workshop. Zij deelden inspirerende verhalen, persoonlijke ervaringen met vermoeidheid en de ‘struggle’ van nachtwerk. Naast de gemengde gevoelens over de impact ervan op het sociale leven was de bevlogenheid en enthousiasme voor het vak duidelijk voelbaar.

Powernapstoel en slaapbril

In opvolging van de workshops werd een VITA Sentation powernapstoel (met ontspanningstechnologie) geplaatst en kregen de IC verpleegkundigen een Somnoblue slaap (lichttherapie) bril.

Koos Meijer KM Human factors Antoni van Leeuwenhoek workshop powernapstoel

De powernapstoel biedt naast een powernap ook nog andere vormen van herstel. Zo kunnen de verpleegkundigen zelf hun eigen herstel kiezen. Afhankelijk van hun persoonlijk behoefte op dat moment. Zo zijn er, speciaal voor degene die niet willen slapen, andere herstelprogramma’s. Denk aan bijvoorbeeld mindfullnes, fysieke activering aan het einde van de nachtdienst, vermindering van spierspanning in de rug.

Hiermee is de faciliteit breed inzetbaar en verlaagt het de drempel om een rustmoment te nemen.

Meer informatie over de slaapbrillen, klik hier.

Waar krijg jij energie van? Van ‘niks’ doen!
Fijne samenwerking

Dank aan Denise de Kruijk (adviseur Duurzame inzetbaarheid) en Olaf Grimbergen (teamleider IC) van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis voor het vertrouwen en de positiviteit. Wat een mooi project!

Verder wensen wij alle IC verpleegkundigen fijne nachtdiensten en veel plezier van de Somnoblue brillen en de VITA Sentation powernapstoel.

Ja, wat een fijne samenwerking met elkaar! Daar krijg ik nou energie van :). Fantastische start!
Meer weten over onze Fit door de nacht aanpak?

We vertellen je graag meer over onze aanpak. Neem contact met ons op via de e-mail of bel ons  +31 (0)344 571444 voor een bezoek bij op ons kantoor in Buren of bij jou op locatie. Informeer ook gerust naar onze referentieprojecten.