Gezonder door de nacht in Delft

Complimenten aan het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft hoe zij medewerkers Gezonder door de nacht helpen. Fijn dat ze in het ziekenhuis ook een powernap of rustmoment faciliteren.

Nachtproblematiek kunnen we helaas niet geheel oplossen, maar met de juiste zorg en aandacht zijn de nachten wel te ‘verzachten’ en medewerkers gezonder door de nacht heen te helpen.

Gezonder door de nacht

‘Medewerker op 1’ is een belangrijke pijler in de strategie van het Reinier de Graaf ziekenhuis. Het ziekenhuis in Delft heeft een eigen vitaliteitsprogramma Vitaal@Reinier dat verschillende thema’s omvat en dat toegankelijk is voor alle medewerkers.

“Wanneer medewerkers zich goed voelen, kunnen zij de beste zorg leveren aan patiënten, omdat de zorg 24/7 doorgaat, vindt RDG het juist belangrijk dat haar (zorg)medewerkers zich mentaal en lichamelijk goed voelen”.

Aandacht voor nachtdiensten

Nachtdiensten zijn onderdeel van veel medewerkers in het ziekenhuis en om tijdens nachtdiensten vitaal te blijven is gezond nachtwerken een belangrijk onderdeel binnen dit programma. Het programma ‘Gezonder door de nacht‘ is opgezet door Charlotte Kwaak, Adviseur Werk & Gezondheid van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Een speciale workshop met onder andere Kasper Janssen over powernappen werd georganiseerd.

In het programma Gezonder door de nacht wordt aandacht besteed aan;

  • Wat kun je eraan doen als je werkt tegen je biologische klok in?
  • Hoe geef je prioriteit aan slaap?
  • Wat doe je met je voeding
  • Wat is nou precies een powernap?
Een rustmoment is een belangrijke interventie

Een powernap is een goede interventie voor nachtwerk en een uitstekende vorm van herstel. En prima op je werk kunt doen. Maar er zijn meerdere vormen van herstel mogelijk. Zo is een kort rustmoment waarbij je niet slaapt maar wel diep ontspant ook een goede manier om even te herstellen en na een korte pauze weer energiek aan het werk te gaan.

Kasper Janssen geeft met een infographic (zie hieronder) heel duidelijk weer hoe een slaapje op het werk werkt en welke positieve effecten het heeft.

Hoe werkt een powernap? Powernap infographic Kasper Janssen

Tips van het RDG voor gezond werken in de nacht
  • Kom je net uit een nachtdienst en wil je gelijk je bed in?

Probeer eerst te ontbijten. Door eerst iets te eten voordat je ‘nachtrust’ pakt, is de kans aanwezig dat je makkelijker langer doorslaapt en niet wakker wordt omdat je trek hebt.

  • Doe een powernap van 10 tot 20 minuten als je merkt dat je minder alert wordt of je concentratie afneemt.
  • Schakel na een reeks nachtdiensten snel terug naar een normaal ritme.

Slaap na je laatste dienst kort, ongeveer 3 tot 4,5 uur.

Bron: Lees meer over het Vitaal@Reinier programma in het nieuwsartikel op de website van ’t RDG ziekenhuis  op Linkedin post van Kasper Janssen.

Informeer naar de mogelijkheden

Wil jij meer weten over herstelfaciliteiten voor op jouw werk of over onze Fit door de nacht projecten? Neem gerust contact met ons op, we delen graag onze kennis en ervaring. We werken overigens niet alleen voor de zorgsector, maar ook voor andere sectoren met ploegendiensten.

Contact

Neem vrijblijvend contact met ons op via de e-mail of bel ons  +31 (0)344 571444.