Newas werkt samen met Erasmus MC

In het Erasmus MC werken rond de 5.000 medewerkers in nachtdienst. Het universitair ziekenhuis ondersteunt met haar PerfectFit@Night project al haar medewerkers in de nacht. Newas werkt samen met het Erasmus MC en faciliteert herstel op het werk.

Hoewel er mensen zijn die fluitend de nachtdienst doorkomen, zijn er ook mensen die zowel fysiek als mentaal last hebben van hun dienst. Die effecten kunnen biologisch, sociaal en medisch zijn. De meeste effecten komen doordat het circadiaans ritme verstoord wordt. Gezond werken in de nacht vergt een ijzeren discipline van medewerkers. Ze moeten hun sociale leven aanpassen en heel bewust hun voeding, slaap en herstel plannen.

PerfectFit@Night

Het project PerfectFit@Night biedt hulp en ondersteuning aan alle medewerkers in het Erasmus MC om fit de nacht door te komen. Met tips over voeding, slaap, teamspellen en powernapfaciliteiten. Newas faciliteert met VITA Sentation herstel op het werk voor Erasmus medewerkers.

VITA Sentation Luxury powernapstoelen met FPS ontspanningstechnologie bieden medewerkers diepe ontspanning en snel herstel tijdens hun dienst. Een powernap is een goede manier om in korte tijd te herstellen, maar er zijn veel meer manieren. Onze FPS technologie biedt verschillende herstelprogramma’s die je naar behoefte kunt gebruiken. Zo kun je je eigen herstelvorm kiezen, ook als je liever niet wilt slapen (powernap).

Tijdens de nachtdienst

Het is 4.00 uur ’s ochtends en een verpleegkundige voelt dat hij vermoeid is en zijn energie even op is. In plaats van door te werken met een extra grote kop koffie, geeft hij aan zijn collega’s aan dat hij vermoeid is en hij even een mini break nodig heeft.

Hij geeft zijn pieper af en zijn collega’s weten dat zij hem bij nood gewoon kunnen halen, maar voor nu is hij even ‘niet bereikbaar’. Althans hij mag even het werk loslaten en rusten. Hij loopt door de gang naar de powernapruimte; een aparte rustruimte op de afdeling. In de ruimte is de verlichting gedimd, de temperatuur aangenaam en er staat een heerlijke powernapstoel. Hij draait het bordje op de deur op ‘bezet’ en sluit de deur. Hij weet dat hij de komende 15 minuten niet gestoord zal worden en dat hij even niets hoeft.

Hij neemt plaats op de stoel, zet deze in een lighouding. Focust op een rustige buikademhaling en kiest een herstelprogramma; een mindfullness programma van 12 minuten. Liggend op de stoel voelt hij direct de ontspannende golven van de FPS technologie. Het voelt erg aangenaam en het geeft hem vrijwel meteen rust. Binnen 2 minuten is hij volledig ontspannen.

Slechts 12 minuten later is het programma afgelopen. Hij staat op en drinkt even een glas water en ontspannen verlaat hij de kamer. Zijn minipauze duurde slechts een kwartiertje, maar het levert hem zoveel energie dat hij fit de nacht door kan en direct weer aan het werk gaat.

Luxe of noodzaak?

Klinkt dit als een luxe? Misschien wel, maar dat is het niet, het is broodnodig om vitaal en duurzaam inzetbaar te blijven. Om 4.00 uur ’s ochtends werken is echt wat anders dan 16.00 uur ’s middags. Als er ’s nachts door mensen gewerkt wordt, moeten we extra goed voor hen zorgen. Topzorg leveren aan patiënten, start bij het welzijn van eigen medewerkers. Het zijn niet alleen de patiënten die goed moet herstellen.

Experts aan het woord

Bedrijfsarts Tessa Kouwenhoven van het Erasmus MC:
“We werken hier in een ziekenhuis en zijn de hele dag bezig met de gezondheid van onze patiënten. Juist daarom moeten we ook oog hebben voor de gezondheid van onze medewerkers. Zodat zij fit en gezond blijven. Dat is essentieel om topzorg te leveren aan patiënten en voor de patiëntveiligheid.”

Sonja Smits, arbeids- en organisatiedeskundige bij de arbodienst en projectleider PerfectFit@Night
“Al tien jaar sta ik op de zeepkist om meer aandacht te vragen voor het werken in de nacht. Vroeger dacht men dat je niet zo veel kon veranderen aan de nachtdiensten. Maar je kunt wel degelijk wat doen. Fit blijven, gezond eten en met leidinggevenden bepalen wat goed werkt en wat minder. Om als werkgever aantrekkelijk te blijven is dit onderwerp belangrijk. Het is zonde als mensen de zorg verlaten omdat ze de nachtdiensten niet meer trekken.”

Meer weten over onze ‘Fit door de nacht projecten?

We hebben voor de zorgsector praktische tools ontwikkeld om de kennis en het begrip van vermoeidheid en herstel op individueel niveau te vergroten en de vereiste cultuurverandering binnen afdelingen en organisaties te ondersteunen.

Zo is er ook een whitepaper voor de zorg beschikbaar, deze omvat adviezen en richtlijnen. De whitepaper biedt bovendien een leidraad voor ziekenhuismanagement en andere medewerkers om samen herstelfaciliteiten te bieden, te verbeteren en herstel op het werk te implementeren. Download nu gratis onze whitepaper.

Bron: Perfect Fit@night Erasmus MC