Radboudumc zet powernappen in als interventie voor de nachtdienst.
Nachtwerk is schadelijk voor lijf en leden. Toch ontkomen we er in bepaalde beroepsgroepen niet aan.
Denk bijvoorbeeld aan de zorg in ziekenhuizen, verpleegkundigen en verzorgenden moeten wel.
Hoe kunnen we de schade beperken en welk interventiemiddel is effectief? 

Nachtdiensten ontregelen onze biologische klok
Onze biologische klok raakt ontregelt door nachtwerk. Deze interne klok geeft aan wanneer we willen slapen, wakker worden of eten en wordt aangestuurd door de hypothalamus in de hersenen. Een groot aantal essentiële lichaamsprocessen verloopt volgens een vast 24-uursritme, ook wel het Circadiane ritme genoemd.  Dit ritme is van belang bij functioneren van het lichaam. Het beïnvloedt zowel onze stemming als ons gedrag. Het verschuiven van tijden, tijdens bijvoorbeeld nachtwerk, ontregelt de biologische klok.

Werken in de nachtdienst is voor mensen onnatuurlijk, al kunnen sommigen er beter tegen dan anderen. In Nederland werkt liefst zestien procent van de beroepsbevolking regelmatig in de nachtdienst. Een grote groep van de beroepsbevolking ervaart dat zij ’s nachts minder goed presteert en op lange termijn zelfs gezondheidsklachten krijgt. Mensen die in de nachtdienst werken, hebben namelijk meer kans op hart- en vaatziekten, diabetes en slaapstoornissen.

Interventiemiddelen voor verpleegkundigen en verzorgenden zijn dan ook noodzaak.

Met powernap nachtdiensten te lijf
Met een powernap, een kort slaapje en herstelmoment, kun je de ergste schade beperken. Geef, bij behoefte aan rust, het lichaam de kans om te kunnen herstellen. Met het houden van een powernap zorg je er voor dat het lichaam weer kan resetten en het energieniveau weer toeneemt. Een powernap van bijvoorbeeld 20 minuten tijdens een nachtdienst, zorgt er voor dat vermoeidheid je tijdens het werk niet overvalt. Het maakt de nachtdienst draaglijker.

Tijdens een powernap vertraagt de ademhaling en hartslag en wordt de bloeddruk lager. Het zijn  fysiologische tekenen dat het lichaam zich aan het herstellen is.  Echt slapen tijdens een powernap is niet noodzakelijk, om de positieve effecten van ontspanning te ervaren. Echter als je wel even slaapt, creëert het extra positieve effecten: een betere stemming, alertheid neemt toe, het vermogen van je hersenen om zaken te verwerken en te leren neemt toe enzovoorts.

Radboud UMC zet powernap in voor nachtdienst|
In navolging van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch, is ook het Radboudumc gestart met interventiemiddelen voor de nachtdienst. Powernappen is het mooiste interventiemiddel, zo zegt men in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Zo wil ook het Radboudumc powernaps faciliteren op de Intensive Care afdeling van het ziekenhuis.

Op 13 mei jl. werden de interventiemiddelen die zij gaan inzetten om de nachtdiensten op de Intensive care units draaglijker te maken gepresenteerd. Naast speciale nachtbrillen en gezonde voeding biedt het Radboudumc nu ook de mogelijkheid om op het werk te herstellen.

Het Radboudumc heeft na gedegen onderzoek en in overleg met het eigen personeel gekozen voor de VITA Sentation powernapstoelen (LUXURY model).

De stoelen zijn zeer comfortabel, laagdrempelig in gebruik en bieden met de geïntegreerde FPS techniek een extra tool tegen kleine fysieke klachten. De stoelen zijn bovendien multifunctioneel inzetbaar, ze bieden een andere werkhouding en zijn ook zeer geschikt als kolfstoel. Daarnaast hebben ze een tijdloos, strak design.

Op 13 mei jl. zijn de stoelen met enthousiasme de door verpleegkundigen voor het eerst in gebruik genomen.

Volg ons op LinkedIn voor meer powernapprojecten.