Gratis powernappen in hotels is een goed idee. Eind oktober 2019 adverteerde Novotel met een gratis powernap. Een kort slaapje/powernap faciliteren is een fijne service voor hotelgasten. Het helpt bij een tekort aan energie en slaap. Bovendien zorgt het voor een beter ontspanning.

Powernap-actie
Bij de Novotels in de Benelux mocht iedereen in de actieweek gratis een ‘powernap’ doen van twintig minuten. De hotelketen is overtuigd van de benefits van een powernap en zette het faciliteren van een gratis dutje commercieel in. Het consulteren van slaapexperts lag hieraan ten grondslag. Het is volgens hen één van de manieren om de overgang naar de wintertijd, goed te doorstaan.

Ik vind het een interessant initiatief dat Novotel samen met slaapexperts heeft gekeken naar hoe je je het snelst kunt aanpassen aan de overgang van zomer- naar wintertijd.

Aan de powernap-actie van de hotelketen waren wel voorwaarden verbonden: het verblijf mocht slechts twintig minuten zijn en er mocht slechts één persoon tegelijk in de kamer zijn. Voorwaarden die, naar mijn mening alleen maar goed zijn. Te lang slapen (langer dan 30 min) zorgt er immers voor dat je in een diepere slaap komt en geeft je na ontwaken een katerig gevoel. Daarnaast kunnen veel mensen zich pas volledig ontspannen als ze voldoende privacy ervaren. Een kamer voor jezelf is dan ook wenselijk.

Vaker powernappen in hotels
Kijkend naar het initiatief van Novotel, verbaast het mij dat we zulke acties niet veel meer zien. In de hospitality branche, moet het bieden van een prettige slaapomgeving toch op nummer één staan? Dan zou powernappen hierbij niet mogen ontbreken. Waarom is hier zo weinig aandacht voor?

Een kort slaapje/powernap faciliteren is juist een geweldige service voor hotelgasten. Het helpt bij een tekort aan energie en slaap. Bovendien zorgt het voor een beter ontspanning. Echter moet je als hotel dan wel de juiste faciliteiten bieden en gasten informeren over hoe zij op een goede manier een powernap kunnen houden.

Hotelkamer wordt powernapkamer
Hotels hebben bedden genoeg, maar even een dutje doen op een hotelkamer en in een opgemaakt bed gaan liggen, eindigt vaak in een te lang slaapje. Dat wil zeggen te lang om het een powernap te noemen en de positieve resultaten ervan te ervaren, en te kort (<90 min) om te genieten van een optimale full cycle nap die 90 minuten beslaat.

Voor een powernap moet je daarom geen bedden aanbieden, maar comfortabele ligstoelen neerzetten. Stoelen die in een (kleine) ruimte staan met voldoende privacy en in een aangenaam klimaat. Eigenlijk niet gek veel anders dan een 1- (of 2-)persoonshotelkamer. Maak een (power)nap kamer en verhuur (gratis) deze aan hotelgasten. Een powernap duurt slechts 20 minuten. Je kunt daardoor op een dag vele gasten bedienen met slechts één kamer en één powernapstoel.

Hotelgasten zijn vaak mensen die onderweg zijn, last hebben van jetlags, moeite hebben met slaap vanwege tijdverschil of de vreemde omgeving. Soms willen ze gewoon even extra ontspannen of bijslapen. Biedt deze groep een powernapkamer en zij zullen met een meer uitgerust en ontspannen gevoel het hotel verlaten.

Hotelkamer wordt powernapkamer
Even praktisch, kijkend naar de inrichting van een powernapkamer. De kamer mag klein zijn (ruimte is schaars), het mag ook een gewone hotelkamer zijn, minimalistisch ingericht, voorzien van (blinderings)gordijnen, maar het allerbelangrijkste er moet een comfortabele ligstoel staan. Kies voor een ligstoel die er luxe uit ziet, prettig ligt en uitnodigt om in plaats te nemen.

Voor advies en meer informatie over ontspanning en powernap in de hospitality, neem contact op.