Wanneer een werknemer van de trap valt, wordt de trap veiliger gemaakt. Maar wanneer een werknemer terugkeert na een burn-out, wordt vaak niets gedaan om een nieuwe burn-out te voorkomen. En dat is vreemd. Want een burn-out is ook een bedrijfsongeval, vindt 65 procent van de werknemers die zelf een burn-out heeft gehad. Dit blijkt uit onderzoek van Zilveren Kruis. Wat kunnen werknemers of werkgevers doen om een nieuwe burn-out te voorkomen?

De werknemer krijgt een coach en gaat bijvoorbeeld op cursus mindfulness. Allemaal gericht op het beter omgaan met stress. Terwijl er meestal ook echt iets aan de werkomstandigheden binnen de organisatie zelf moet veranderen om een nieuwe burn-out te voorkomen. Door o.a. het  aanbieden van meer afwisseling van werkzaamheden en te zorgen voor een constructieve feedback.

Belangrijk is ook om mensen meer vrijheid te geven in de manier waarop ze hun werk mogen invullen, waarbij b.v. momenten van herstel gedurende de werkdag kunnen worden geïntegreerd.
Een kort herstelmoment, waarna er dikwijls met nieuwe energie de klus kan worden geklaard.

Het onderzoek is uitgevoerd door Kantar Public (voorheen TNS NIPO), in opdracht van Zilveren Kruis. In totaal hebben 533 respondenten van 18 jaar en ouder meegedaan aan het onderzoek. Alle respondenten betreffen werknemers die de afgelopen vijf jaar een burn-out hebben gehad en vervolgens zijn gereintegreerd bij hun werkgever.

luxury model ideale hart-balans

Ervaar een diepe vorm van ontspanning in de VITA Sentation met FPS

Een sessie van 20 minuten in de VITA Sentation stoel met FPS technology resulteert direct in een diepe ontspanning en herstelt de energiebalans in korte tijd. Zo heeft eerder onderzoek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen aangetoond.

Deze vorm van interventie binnen iedere organisatie en in iedere bedrijfsomgeving vraagt om een minimale investering en de resultaten zijn ‘rustgevend’ goed.