Fit door de nacht

In 2020 werkten er maar liefst 1,2 miljoen Nederlanders soms of regelmatig in de nacht. De grootste groepen nachtwerkers werken in de zorg. Deze groep medewerkers loopt extra gezondheidsrisico’s en heeft extra zorg nodig.

Speciale aandacht voor de zorg

De VITA Sentation projecten ‘Fit door de nacht’ leiden tot verbeteringen work performance, in veiligheid en welzijn. Het helpt werkgevers om de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van werknemers te verbeteren.

Aanvraag whitepaper

Nachtwerkproblematiek

Mensen die ’s nacht werken hebben te maken met een verstoorde biologische klok. Ze zijn actief op het moment dat het lichaam in slaapstand verkeert en vice versa. ‘s Nachts werken kost veel meer energie dan overdag.

Een verstoring van je biologische klok kan leiden tot een verstoord herstelvermogen en spijsverteringsproblemen, maar het geeft ook een verhoogd risico op diabetes mellitus (type 2) en hart- en vaatziekten.

Bovendien komen bij nachtwerkers slaapproblemen (verkorte slaapduur, verslechterde slaapkwaliteit en vermoeidheid) anderhalf tot tweemaal vaker voor dan bij mensen die overdag werken.

Vermoeidheid op de werkvloer heeft niet alleen effect op het welzijn van medewerkers, maar ook op de veiligheid. Dit vraagt om een professionele aanpak met maatwerkoplossingen voor herstel op het werk.

Gun jezelf een rustmoment

Wat doe jij bij vermoeidheid?

De Nederlandse zorg heeft, mede door COVID-19 te maken met hoge werkdruk, personeelstekorten, oplopend verzuim en een toename van psychische klachten onder personeel.

De duurzame inzetbaarheid van zorgmedewerkers staat hiermee onder druk. Het faciliteren van extra herstel op het werk, is een belangrijke interventie voor nachtwerk.

Interesse in een presentatie over ‘Fit door de nacht’ bij jou op locatie?
Of lees je graag eerst onze whitepaper?

Plan een afspraak Aanvraag whitepaper
Referentieprojecten

Relaties die fit door de nacht gaan

Zij kozen bewust voor een professionele aanpak met maatwerkoplossingen voor de nachtdienstproblematiek.

 

Bekijk onze referentieprojecten
Adviseur Werk & Gezondheid

Reinier de Graaf ziekenhuis

‘We ontvangen onwijs enthousiaste reacties op de stoelen. We hebben nu een roulatiesysteem, zodat ook andere afdelingen ze kunnen uitproberen. Sommige afdelingen willen ze niet meer kwijt.’

Expert nachtarbeid/ploegendienst

Erasmusmc

‘De VITA Sentation stoelen zetten we bij diverse projecten (o.a. Perfectfit@night) in en al het personeel van het Erasmusmc mag er gebruik van maken.’

Operator Verkeerscentrale

Port of Rotterdam

‘Ik ben echt zo vertrokken en voel me na een herstelprogramma van twintig minuten veel fitter dan daarvoor.’

Start zelf een project

Kom in actie en zet herstel van arbeid op de agenda. Maak vermoeidheid binnen de organisatie bespreekbaar en verbeter het welzijn en de veiligheid van jou en jouw collega’s.

We hebben praktische tools voor je ontwikkeld om de kennis over vermoeidheid en herstel op individueel niveau te vergroten. En de vereiste cultuurverandering binnen afdelingen en organisaties te ondersteunen.

 

Projectinformatie opvragen