Fit door de nacht

In een veranderende wereld met een 24-uurs economie, digitalisering, vergrijzing, automatisering en energietransitie is ’s nachts werken onvermijdelijk. Werken in onregelmatige diensten brengt echter gezondheidsrisico’s met zich mee. Extra aandacht voor deze groep medewerkers is nodig.

Extra aandacht voor nachtwerk

De VITA Sentation ‘Fit door de nacht’ projecten zijn specifiek gericht op gezond werken in de onregelmatigheid en bieden praktische tools voor werknemers en werkgevers.

Project Port of Rotterdam

Nachtwerkproblematiek

Mensen die ’s nacht werken hebben te maken met een verstoorde biologische klok. Ze zijn actief op het moment dat het lichaam in slaapstand verkeert en vice versa. ‘s Nachts werken kost veel meer energie dan overdag.

Een verstoring van je biologische klok kan leiden tot een verstoord herstelvermogen en spijsverteringsproblemen, maar het geeft ook een verhoogd risico op diabetes mellitus (type 2) en hart- en vaatziekten.

Bovendien komen bij nachtwerkers slaapproblemen (verkorte slaapduur, verslechterde slaapkwaliteit en vermoeidheid) anderhalf tot tweemaal vaker voor dan bij mensen die overdag werken.

Vermoeidheid op de werkvloer heeft niet alleen effect op het welzijn van medewerkers, maar ook op de veiligheid. Dit vraagt om een professionele aanpak met maatwerkoplossingen voor herstel op het werk.

Wat doe jij bij vermoeidheid?

Gun jezelf een rustmoment

Vaak kun je zelf niet goed beoordelen hoe moe je eigenlijk bent en signaleer je het ook meestal te laat.

De effecten van vermoeidheid kunnen leiden tot fouten op het werk, maar er schuilt ook gevaar als je na je dienst vermoeid deelneemt aan het verkeer. 

Het faciliteren van extra herstel op het werk, is een belangrijke interventie voor nachtwerk.

Interesse in een presentatie over ‘Fit door de nacht’ bij jou op locatie?

Plan een afspraak Download whitepaper
Referentieprojecten

Relaties die fit door de nacht gaan

Zij kozen bewust voor een professionele aanpak met maatwerkoplossingen voor de nachtdienstproblematiek.

Bekijk onze referentieprojecten
Adviseur Werk & Gezondheid

Reinier de Graaf ziekenhuis

‘We ontvangen onwijs enthousiaste reacties op de stoelen. We hebben nu een roulatiesysteem, zodat ook andere afdelingen ze kunnen uitproberen. Sommige afdelingen willen ze niet meer kwijt.’

Expert nachtarbeid/ploegendienst

Erasmusmc

‘De VITA Sentation stoelen zetten we bij diverse projecten (o.a. Perfectfit@night) in en al het personeel van het Erasmusmc mag er gebruik van maken.’

Operator Verkeerscentrale

Port of Rotterdam

‘Ik ben echt zo vertrokken en voel me na een herstelprogramma van twintig minuten veel fitter dan daarvoor.’

Start zelf een project

Kom in actie en zet herstel van arbeid op de agenda. Maak vermoeidheid binnen de organisatie bespreekbaar en verbeter het welzijn en de veiligheid van jou en jouw collega’s.

We hebben praktische tools voor je ontwikkeld om de kennis over vermoeidheid en herstel op individueel niveau te vergroten. En de vereiste cultuurverandering binnen afdelingen en organisaties te ondersteunen.

 

Projectinformatie opvragen