Inrichting rustruimte

Inrichting rustruimte

Voor een optimaal herstelmoment, is het belangrijk dat je je goed kunt ontspannen. Kies bij de inrichting van een rustruimte daarom bij voorkeur voor een afsluitbare ruimte, waarvan buitenaf te zien is dat deze bezet is.

Privacy is een randvoorwaarde om je volledig te kunnen ontspannen. Mensen houden er niet van om te worden bekeken, maar willen wel vaak wat ruimte om zich heen (geen claustrofobische omgeving). Een powernapstoel in een aparte ruimte geeft de gebruiker een veilig gevoel.

Denk verder aan een minimalistische inrichting. Plaats niet te veel meubilair in de ruimte, een tafel of kastje om iets op te leggen is meestal al voldoende en zorg dat er een behaaglijke temperatuur en luchtzuivering is.

Om optimaal te kunnen ontspannen liever geen fel licht, schakel de TL-verlichting dan ook uit. Voorzie de ruimte bij voorkeur van dimbaar en zacht licht.

De inrichting van een rustruimte kan met beperkte middelen, maar er zijn ook mogelijkheden om de ruimte volledig op maat in te richten. Denk aan plaatsing in openbare ruimtes en inrichting in afstemming met architecten.

Multifunctionele ruimte

In ziekenhuizen en zorginstellingen is er vaak gebrek aan ruimte en daarmee is het soms lastig om een aparte (nieuwe) herstel/powernapruimte te creëren. Een bestaande ruimte kan eenvoudig worden omgedoopt tot powernapruimte, denk aan een verlaten kantoor, een uitslaapkamer, een stiltekamer, een gebedsruimte of een lactatieruimte.

Een powernapruimte zal niet 24 uur per dag bezet zijn, hierdoor kan deze ook prima naast powernap en herstel worden gebruikt voor andere doeleinden.

Als we kijken naar een lactatieruimte is dit ideaal. Elke werkgever is in Nederland verplicht om een lactatieruimte beschikbaar te stellen, dus waarom deze ruimte dan niet combineren met een powernapruimte? De voorwaarden die gelden voor een lactatieruimte zijn gelijk aan die van een powernapruimte. Een VITA Sentation powernapstoel is volledig instelbaar en daarmee ook geschikt om in te kolven.