Fit door de nacht

Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid in de industrie

Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid in de industrie
Het rapport van de Gezondheidsraad en de cijfers van het CBS liegen er niet om. Nachtwerkers lopen meer risico op hart- en vaatziekten, diabetes, stressverschijnselen en slaap- en concentratie- problemen. Toch werken ongeveer 1,3 miljoen Nederlanders soms of regelmatig ’s nachts (Bron: CBS).

De overheid adviseert om nachtwerk, daar waar mogelijk te beperken. In bepaalde industriële bedrijfstakken zoals de chemie, bouw, luchtvaart, olie- en gasindustrie is het echter niet altijd mogelijk om nachtdiensten af te schaffen.

Extra aandacht voor herstel
Medewerkers in die bedrijfstakken moeten ook in de nacht alert en geconcentreerd kunnen werken en dit vraagt om extra aandacht voor voldoende herstel. De onnatuurlijke werkuren van de nachtdiensten zijn namelijk extra belastend en hebben ook op het privéleven grote impact.

Nachtwerkproblematiek is niet geheel te ondervangen, maar met de juiste interventie is het werken in de nacht wel draaglijker te maken. Naast gezonde voeding, lichttherapie en flexibel roosteren zijn voldoende rust en herstel van groot belang.

Fit door de nacht
Met ‘Fit door de nacht’ agenderen wij de noodzaak van interventies voor werken in de nacht. In de nacht is er soms sprake van vermoeidheid en extra stress. Ontspanning en herstel zijn dan ook van groot belang. Een powernap is zo’n herstelmoment en is een bijzonder effectief interventiemiddel.

Een powernap of herstelmoment faciliteren
Geef medewerkers de ruimte en tijd om in alle rust te herstellen. Faciliteer een herstelmoment met het plaatsen van een ligstoel in een rustruimte.

Bedrijfsartsen, slaap- en powernapexperts prefereren sterk een ligstoel. In een bed neigen mensen naar een diepe slaap. In een stoel slaapt men lichter, daardoor voelen ze zich na de powernap beter en kunnen zij het werk makkelijker voortzetten.

VITA Sentation 
De VITA Sentation powernapstoelen zorgen voor ontspanning en herstel. Ze leveren een boost aan energie, productiviteit, concentratie en alertheid op. De stoelen zijn zo ontworpen dat ze voor iedereen comfortabel liggen en zitten, ongeacht de lengte of het gewicht van de gebruiker. Verder is het makkelijk in- en uitstappen in een VITA Sentation powernapstoel.

Alle VITA Sentation stoelen worden uitgevoerd in kwalitatief hoogwaardig leer met keuze uit meer dan 50 verschillende kleuren. Ze zijn zeer solide, hygiënisch in gebruik en behoeven weinig onderhoud.

Luxury model uitgelicht
De VITA Sentation Luxury stoel is volledig verstelbaar en daardoor geschikt om in te liggen én te zitten.

De stoel heeft een optimale powernapstand, we noemen dit ook wel de ideale hartbalans stand. Het ruggedeelte van de stoel wordt dan in volledige ligstand gebracht, terwijl het beengedeelte (de knieeën) omhoog staat. In deze stand vormen de knieën en het hart een denkbeeldige horizontale lijn.

Meer dan alleen powernap
Het Luxury model kan net als het Lounger model naar wens worden voorzien van FPS technologie. Deze ingebouwde ontspanningstechnologie biedt specifieke programma’s voor powernap en algemene ontspanning, maar ook voor activering. Denk aan klachten in de nek, schouders, heup en onderrug. De ontspanningstechnologie kan bovendien verlichting bieden bij slaapproblemen.

Een VITA Sentation powernapstoel met FPS technologie wordt ook wel ingezet voor re-integratietrajecten, denk aan herstel van een burn-out.

FPS technologie is geen vereiste voor een goede powernap, maar biedt wel meer. De VITA Sentation powernapstoelen zijn daarom met én zonder FPS leverbaar.

Referentieproject Port of Rotterdam
In de verkeerscentrales van de Port of Rotterdam in de Botlek en in Hoek van Holland weten ze hoe belangrijk een powernap tijdens werktijd kan zijn om spanning en stress te verminderen. Het werk van de operators, die 24 uur per dag schepen de Botlek in en uit leiden, is zo intensief dat ze op elke acht uur werk verplicht één uur moeten recupereren.

Tot voor kort konden de VTS operators op een gewone bank onderuit gaan liggen, maar dan lukte een kort slaapje vaak niet. Het werk in de nacht was daarom extra zwaar. Tegenwoordig maakt het team dagelijks gebruik van VITA Sentation powernapstoelen met FPS technologie.

Lees meer over het referentieproject bij Port of Rotterdam.

Interesse in onze Fit door de nacht projecten?
We hebben veel ervaring met Fit door de nacht projecten in diverse industrie- en zorgsectoren en delen graag onze kennis. We bieden maatwerkoplossingen en informeren graag uitgebreid over de functionaliteit van de VITA Sentation powernapstoelen.

Laat het ons weten
Maak een afspraak en breng een bezoek aan onze showroom. Of informeer naar de mogelijkheden voor een presentatie op locatie (incl. demonstratie van een VITA Sentation powernapstoel).

Contact