Fit door de nacht

Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid in zorginstellingen

Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid in zorginstellingen

Dat verzorgenden, verpleegkundigen én artsen dutjes mogen doen tijdens hun dienst leek tot voor kort wat controversieel, maar is het zeer zeker niet. Het faciliteren van herstel op de werkvloer is in ziekenhuizen van (levens)belang. Het biedt verpleegkundigen en artsen de mogelijkheid om even te herstellen en te ontspannen. De winst van een powernap van 12-20 min zorgt voor betere zorg voor het personeel én dus ook voor de patiënt.

Powernappen in de nacht als interventie

‘Nachtwerkers’ lopen meer risico op hart- en vaatziekten, diabetes, stress-verschijnselen en slaap- en concentratieproblemen. Zo blijkt uit een rapport van de gezondheidsraad en uit cijfers van het CBS. De overheid geeft in een reactie aan dat nachtwerk zoveel mogelijk beperkt moet worden. Het is voor zorginstellingen echter onmogelijk om nachtdiensten af te schaffen.

Speciale aandacht voor interventie op de Intensive Care

Kijken we specifiek naar de zorg op een Intensive Care afdeling dan is deze complex en gaat 24/7 door. Dit vereist van verpleegkundigen en artsen dat zij voortdurend alert zijn en geconcentreerd moeten werken. Interventiemaatregelen zoals gezonde voeding, lichttherapie, flexibel roosteren en voldoende rust en herstel zijn het advies.

Fit door de nacht met een herstelmoment

Nachtwerkproblematiek is niet geheel te ondervangen, maar met de juiste interventies wel draaglijker te maken. Extra herstel en ontspanning zijn van groot belang als je de schadelijke gevolgen van nachtwerk wilt verminderen.

Ga ‘Fit door de nacht’. In de nacht is er soms sprake van vermoeidheid en extra stress. Stress belemmert de kwaliteit van de zorg en teamspirit. Ontspanning en herstel zijn dan ook van groot belang. Neem daarom tijdens je dienst een powernap of rustmoment zodra spanning of vermoeidheid opspelen.

Een powernap van 12 minuten is lang genoeg om even goed te ontspannen, je lichaam tot rust te laten komen en kort genoeg om niet in een diepe slaap te vallen. Je lichaam geeft zelf aan wanneer het behoefte heeft aan herstel, dit verschilt per persoon en per dag. Herstel mentaal en fysiek in korte tijd en zorg voor een goede energiebalans.

Hoe faciliteer je een powernap op het werk?

Geef medewerkers de ruimte en tijd om in alle rust te herstellen. Faciliteer een herstelmoment met het plaatsen van een ligstoel in een rustruimte. Bedrijfsartsen, slaap- en powernapexperts prefereren sterk een ligstoel. In een bed neigen mensen naar een diepe slaap. In een stoel slaapt men lichter, daardoor voelen ze zich na de powernap beter en kunnen zij het werk makkelijker voortzetten.

Er is in de media veel aandacht voor powernappen en dan gaat het vaak over dure, futuristische middelen, waarvoor grote investeringen nodig zouden zijn. Het ziet er dan misschien high tech uit, maar het werpt voor mensen soms ook een extra drempel op.

Kies voor een product dat voor zoveel mogelijk gebruikers comfortabel is en houd het laagdrempelig. Kijk naar wat het beste past bij de gebruikers. Geen tool met overdreven poespas, maar wel met comfort en luxe.

Een VITA Sentation powernapstoel is er al vanaf 2.645 EUR excl. btw.

VITA Sentation is een goede match met elke gebruiker


In een VITA Sentation powernapstoel kun je in een comfortabele houding even kort slapen, zonder in een bed te hoeven kruipen. Je hebt geen beddengoed nodig, dat ook weer gewassen moet worden. De stoel is geheel in leder uitgevoerd en behoeft nauwelijks onderhoud. Ook de onderzijde van de stoel is gesloten en netjes afgewerkt, dit is in verband met hygiëne in ziekenhuizen en zorginstellingen wel zo prettig.

Het comfort van de powernapstoelen is groot, voor alle modellen geldt dat het makkelijk in- en uitstappen is in een VITA Sentation powernapstoel.

Speciaal voor een powernap heeft de stoel een ideale hartbalans stand. Het ruggedeelte van de powernapstoel wordt dan in volledige ligstand gebracht, terwijl het beengedeelte (de knieeën) omhoog staat. In deze stand vormen de knieën en het hart een denkbeeldige horizontale lijn.

Bovendien kunnen de VITA Sentation powernapstoelen naar wens worden voorzien van FPS technologie. Geef powernappen hiermee een extra impuls.

Referentieproject Radboudumc

Het Radboudumc biedt haar IC medewerkers de mogelijkheid om tijdens het werk een herstelmoment te nemen in VITA Sentation powernapstoelen.

De keuze voor de powernapstoelen van VITA Sentation (model Luxury incl. FPS) is door hen heel bewust gemaakt. De stoelen zijn zeer comfortabel, hebben weinig ruimte nodig en zijn daardoor makkelijk te plaatsen, laagdrempelig in gebruik en ze zijn met de geïntegreerde FPS techniek ook een extra tool tegen kleine fysieke klachten.

Teamleider zorg IC Malou van Ewijk-Dreis van het Radboudumc geeft aan:
“Powernappen is mogelijk tijdens de nacht, avond én dag en medewerkers voelen zich merkbaar alerter en vitaler.”

Lees meer over het referentieproject bij Radboudumc.

©NiekToni

Wil jij ook fit door de nacht?

Heb je interesse in wat een VITA Sentation powernapstoel voor jou en je collega’s kan betekenen?

Neem dan contact met ons op. We bieden maatwerkoplossingen en informeren je graag uitgebreid over de functionaliteit van de VITA Sentation powernapstoelen.

Er zijn veel mogelijkheden, vraag bij interesse wat wij voor je kunnen betekenen bij het starten van een project.

Contact