Fit door de nacht met de juiste interventie
De Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van nachtwerkers staat onder hoge druk. Interventiemaatregelen verminderen de verhoogde gezondheidsrisico’s en laten op korte en lange termijn verbeteringen zien.

‘Nachtwerkers’ lopen meer risico op hart- en vaatziekten, diabetes, stressverschijnselen en slaap- en concentratieproblemen. Dit blijkt uit een rapport van de gezondheidsraad en uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De overheid geeft in een reactie aan dat nachtwerk zoveel mogelijk beperkt moet worden.

Het is voor sommige sectoren echter onmogelijk om nachtdiensten af te schaffen. Zo gaat niet alleen de zorg in ziekenhuizen ‘s nachts door. Ook in de bouw, bij het onderhoud van de Nederlandse infrastructuur en andere nutsbedrijven moet nachtwerk worden verricht. Dit vereist van medewerkers dat zij niet alleen overdag, maar ook ‘s avonds en in de nacht voortdurend alert en geconcentreerd moeten werken.

Fit door de nacht
De onnatuurlijke werkuren van de nachtdiensten zijn echter extra belastend en hebben ook op het privéleven grote impact. Nachtwerkproblematiek is niet geheel te ondervangen, maar met de juiste interventie wel draaglijker te maken. Interventiemaatregelen zoals gezonde voeding, lichttherapie, flexibel roosteren en voldoende rust en herstel zijn het advies.

Een herstelmoment is een krachtig interventiemiddel
Rust en herstel zijn krachtige interventies voor de nacht zo blijkt uit de praktijk. Wij krijgen veel vragen over hoe men het beste een rust- en herstelmoment op de werkvloer kan faciliteren.

Eigenlijk is het faciliteren van een herstelmoment helemaal niet zo ingewikkeld. Het gaat vooral om het bieden van een moment waarop de werknemer zich even volledig kan ontspannen en terugtrekken. Het is een rustmoment dat het werk even onderbreekt en waarin je even los komt van alles om je heen.

Waarom een stoel in plaats van een bed?
Powernappen kan in principe overal, maar dit is niet voor iedereen weggelegd en niet altijd even comfortabel. Op het werk moet powernappen voor zoveel mogelijk medewerkers toegankelijk zijn. Kies daarom voor een middel dat voor een grote groep comfortabel is en houd het vooral laagdrempelig.

Kijk naar wat het beste past bij de gebruikers. De voorkeur gaat uit naar een stoel om in te powernappen. Echt naar bed gaan, doen we liever niet op het werk. Bovendien neigen mensen in een bed eerder naar een diepe slaap. In een stoel slaapt men lichter, daardoor voelen ze zich na de powernap beter en kunnen zij het werk makkelijker voortzetten. Verder is een stoel hygiënisch en duurzaam, makkelijker verplaatsbaar en het in- en uit- een stoel stappen is eenvoudiger. De omvang van een stoel is minder groot en de stoel hoeft niet, in tegenstelling tot een bed opgedekt te worden.

Een powernapstoel biedt de ideale mogelijkheid om op een laagdrempelige en comfortabele manier te herstellen.

VITA Sentation stoelen niet alleen voor een powernap
De VITA Sentation powernapstoelen zijn zo ontworpen dat ze voor iedereen (ongeacht lengte of gewicht) comfortabel liggen en zitten. De stoelen zijn volledig elektrisch verstelbaar en hebben een optimale powernapstand. We noemen dit ook wel de ideale hartbalans stand. Daarnaast kunnen de stoelen worden uitgevoerd met een ontspanningstechnologie die helpt makkelijker en dieper te ontspannen.

Er zijn specifieke programma’s voor powernap en algemene ontspanning, maar ook voor activering en klachten in o.a. de nek, schouders, heup en onderrug. De ontspanningstechnologie biedt bovendien verlichting bij slaapproblemen. FPS technologie is geen vereiste voor een goede powernap, maar biedt wel extra ontspanning en herstel. De VITA Sentation powernapstoelen zijn daarom met én zonder FPS leverbaar. Dankzij de verstelbaarheid van de stoel en de techniek zijn de stoelen multifunctioneel en naast powernap ook voor andere doeleinden te gebruiken.

Mooie vormgeving, want het oog wil ook wat
De VITA Sentationstoelen hebben een esthetische vormgeving en voeden het Wellbeing at work. De stoelen misstaan dan ook niet in het interieur en nodigen uit om in plaats te nemen. De stoelen worden enkel in hoogwaardig leder uitgevoerd en zijn daardoor ook zeer duurzaam.

Expertise in herstel op de werkvloer
Wij hebben een uitgebreid track record in de zorgsector. Al meer dan zeven jaar leveren wij aan de zorgsector speciale behandelstoelen die als complementaire behandelvorm worden gebruikt. Denk daarbij aan toepassingen in hospices, verslavingszorg en bij Parkinson.

Onder het label VITA Sentation leveren wij al ruim vijf jaar unieke powernapstoelen. De VITA Sentation stoelen zijn als tool multifunctioneel inzetbaar ter bestrijding van stress en voor (diepe) ontspanning. De toepassingen zijn zeer divers, bijvoorbeeld voor nacht- en ploegendiensten, als kolfstoel, als aanvulling op bedrijfsfysio, voor herstel in de sport, voor ontspanning en herstel op de werkvloer.

Interesse
Meer weten over wat een VITA Sentation stoel voor u en uw collega’s kan betekenen? Neem contact met ons op, wij informeren u graag over de functionaliteit, toepassingen en mogelijkheden. Wij nodigen u ook van harte uit voor een bezoek aan onze showroom in Buren (GLD).

Bel (o344-571444) mail  (info@vitasentation.nl) ons voor een afspraak.

Klik hier om meer te weten over de ontspanningstechniek in de VITA Sentation stoelen.

Klik hier om meer te weten over Fit door de nacht.